Despre prietenie, la apus si rasarit


 Cateva discutii despre prietenie, de orice natura ar fi ea, mi-au atras atentia asupra relativitatii ei. Acceptam in jurul nostru persoane despre care spunem ca ne sunt prieteni. Asta pentru ca ne-am obisnuit sa auzim din partea lor numai acea sinceritate pe care le-o cerem. Pentru ca impresia de activitate si interese comune ne-au suras, iar atractia vizavi de aceleasi lucruri sau persoane ne-au adus impreuna.

Prietenia e de cele mai multe feluri. Avem prieteni, amici, iubiti, iubite, suntem prietenii cuiva sau altii ne sunt noua prieteni. Cu siguranta, fiecare dintre noi a pierdut la un moment dat un prieten. Oricare ar fi fost motivul sau cauza ruperii, in mod cert amintirile care te leaga de acea sau acele persoane iti sunt intiparite in minte o perioada lunga de timp. Nu se pierd. Nici vorba.

Hipocampusul este acea parte a creierului responsabila de stocarea amintirilor si depozitarea lor pe termen lung. Tot el e responsabil si de eliberarea temporara in memoria de scurta durata a acestor amintiri, precum si de pastrarea lor pe termen lung. Pe langa asta, memoria involuntara e responsabila de acele momnte in care mirosuri, peisaje, arome si nu numai ne amintesc de anumite momente trecute, dar mai ales de anumite persoane. E ciudat atunci cand, dupa trecerea timpului, cineva iti spune ca nu te poate uita: gelul ala de dus il stie de la tine si de atunci e preferatul lui, hainele alea misto de acum le are pentru ca ai fost cu el la cumparaturi mai demult si de atunci si-a schimbat stilul, parfumul ala ii aminteste de tine si chiar daca s-a saturat de el il foloseste in continuare si inca il mai cumpara, sclipirea aia din ochii tai nu a reusit sa o mai vada si la altcineva iar buzele tale i-au aratat ca-i citesti gandurile. E ciudat cum mi se intampla sa aud cateva acorduri dintr-o melodie mai veche si sa-mi trezesc atatea amintiri: locuri vechi, dansuri lascive, saruturi incendiare intre parteneri, excursii scurte si vise razlete, planuri in doi si fotografii sterse. Ei bine, toate astea sunt datorate capacitatii noastre de selectie a informatiilor.

Din nefericire, creierul nostru nu stocheaza numai amintirile placute, ci si pe cele neplacute. Asta tocmai pentru ca te pregateste pentru viitor, iar socul emotional suferit in urma cu ceva timp te va ajuta sa-ti contorizezi experienta de viata traita pana atunci. De cele mai multe ori, si aceste amintiri sunt trezite tot de cativa factori banali, externi noua in acele momente. E interesant cum mirosul de gogosi proaspete din bucataria bunicii iti aminteste de copilarie, de zgarietura aia mica sau de arsura provocata de o clipa de neatentie. Amintirile sunt cele care te mai leaga de prietenia pierduta. Daca am fi avut deja o masina a timpului, cred ca am fi cumparat-o toti numai ca sa ne intoarcem putin in trecut sa retraim anumite momente sau sa le stergem din infaptuiri pe cele neplacute. Din fericire, memoria noastra va pastra intotdeauna acele momente demne ( nu degeaba se numesc memorabile) si va incerca sa le aseze in niste sertare prafuite, acoperite de neuroni morti, pe cele neplacute.

De la rasarit la apus, memoria noastra ne este uneori prietena, sau dusmanca. Tine cu noi atunci cand avem cateodata nevoie, iar alteori pare preocupata de sunetul valurilor marii tocmai cand te concentrezi la un examen. 

Prietenia nu se masoara nici ea in Newton/ Metru, nici in Kilojouli, nici in Watts-i, nici in Megahertzi, nici in ani lumina. Poate doar in ani rezistenta si in amintiri acumulate. Prietenia e cea mai buna calitate a oamenilor si trezeste cele mai infioratoare amintiri ( infiorator de bune sau de rele). Suntem obisnuiti sa acceptam in jurul nostru doar persoanele pe care le stim intr-un fel, care ne obisnuiesc cu un anume tip comportamental si care, atunci cand isi schimba comportamentul sau atitudinea cu care ne obisnuisera pe noi, nu mai sunt considerate prietenele noastre. Cred ca prietenia cu o persoana inseamna sa-i accepti aceluia de langa tine sinceritatea pe care ti-o cere si sa i-o dai, sa-i accepti criticile si parerile de buna-credinta fara sa-i intorci replica taios, inseamna sa-l sustii cu argumente sau sa-l contrazici atunci cand e nevoie. Trebuie sa invatam sa avem nevoie de prieteni mai mult in momentele bune si sa nu uitam sa le dam un telefon din cand in cand. Prietenia, ca orice relatie intre doua sau mai multe persoane, se intretine; si, precum comunicarea, nu poate exista doar unilateral, ci bilateral. Iar prietenia nonverbala, ca si comunicarea, semnifica 80% din limbajul trairilor noastre.

Reclame

3 comentarii (+add yours?)

  1. Alexandra
    ian. 18, 2010 @ 14:25:02

    Da…se zice ca nici daca ne-am hipnotiza sa uitam anumite lucruri sau daca am suferi un accident care s-ar lasa cu amnezie, creierul/subconstientul nostru ar avea totusi stocate „amintirile” care ne influenteaza comportamentul. De trecut si de amintiri nu poti scapa, de aceea, cred eu, e important sa stim sa iertam si sa ne iertam pentru tot ce s-a intamplat rau in trecut pentru a putea „merge” mai departe. Si la fel de important este sa incepem din prezent sa ne „confectionam” amintirile viitoare, draga prietena 🙂

  2. traianpop
    ian. 22, 2010 @ 01:38:57

    O data cu varsta relatile de prietenie se transforma. Barbatii teoretic trebuie sa aiba in primul rand onoare, fara ea nu poate exista prietenie. Fara putin fanatism, nu poate exista prietenie. Sunt putini cei care iubesc oamenii cu adevarat…prea putini

  3. traianpop
    ian. 22, 2010 @ 01:45:49

    Prietenia se masoara-n lacrimi varsate pentru lucrurile rele care le faci celor apropiati…atunci cand nu te vede nimeni. Prietenii sunt oameni, duri, seriosi, insuportabili cei de la care nu te astepti la lucruri de o extraordinara bunatate si blandete, cei care isi rup scutul sa ti zambeasca numai tie, nu maimutele urlatoare generatoare de sfaturi, indivizi moderni, turnatori si invidiosi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: