Ganduri pentru fiecare zi (I)


 Printre instinctele cele mai puternice pe care le poseda orice fiinta umana, exista nevoia de a deveni creatoare… Iar daca ea nu doreste sa creeze copii, va dori cu siguranta sa creeze opere de arta. Arta constituie dovada ca aceasta dorinta a creatiei nu se limiteaza la nasterea copiilor, la o simpla reproducere pentru conservarea speciei; ea se manifesta ca o dorinta de a merge mai departe, de a inlocui o veche forma printr-una noua, mai frumoasa, mai completa. Puterea creatoare a omului se plasazeaza intotdeauna mai sus decat nivelul sau obisnuit de constiinta, ea se gaseste intr-o parte a sufletului sau care se exprima in acel moment ca o antena, o insusire de a explora, de a contempla realitatile situate dinclo de fiinta sa, captandu-i elmentele. A crea inseamna sa te depastesti mereu pe tine insuti…

  Observa-te: esti intr-adevar fericit atunci cand ai obtinut ceea ce ai dortit? Esti cu devarat multumit? Nu. Atunci la ce concluzie poti ajunge? Ca ar trebui sa ai dorinte irealizabile, caci numai asa vei fi mereu fericit: datorita acestor dorinte. Cum se pot explica toate acestea? Prin faptul ca in gandurile, in dorintele sale, omul are posibilitati infinite, fiindca in universul sau sufletesc nu exista limite. Daca omul simte limitele, inseamna ca el insusi este limitat. 

 Doresti sa transformi un desert intr-o campie manoasa, dar cum poti proceda? Pur si simplu, lasa sa curga apa si plantele, animalele si oamenii isi vor gasi locul potrivit. Apa reprezinta viata care circula. Deci, lasa apa sa curga, viata, si nu fii preocupat sa afli care sunt copacii care vor inflori si pasarile care vor veni sa cante in acesti copaci. Cineva va spune: „Dar eu as dori sa stiu dinainte care va fi locul acestei plante sau pe ce ramura va canta aceasta pasare.” Daca astepti sa afli toate aceste detalii inainte de a lasa apa sa curga, vor trece secole si nicio floare nu va mai creste, nicio pasare nu va mai canta… Cand lasi apa sa curga, inseamna ca nu incetezi sa iubesti. Chair daca oamenii iti vor face rau, nu iti inchide inima, altfel izvorul tau va seca si te vei transforma in desert. Ei vor continua sa traiasca in timp ce tu vei fi in pericol.

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. traianpop
    ian. 22, 2010 @ 00:35:30

    Cine este autorul desenului?
    Flamann Roland?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: