Polul Nord se topeste


Gheata de la Polul Nord este pe cale sa dispara chiar anul acesta, desi cercetatorii prevedeau ca asta se va intampla pana in 2030. Acesta ar fi unul dintre cele mai ingrijoratoare consecinte ale incalzirii globale.

Potrivit Centrului National de Date pentru Zapada si Gheata din SUA (NSIDC) Polul Nord ar putea sa ramana complet descoperit, iar asta s-ar putea intampla chiar in septembrie anul acesta.

Oceanul Arctic, oceanul inghetat care se aflta la Polul Nord, continua sa se topeasca, ajungand sa fie tot mai mult lichid. Iarna au depuneri noi de gheata, insa si mai multa gheata se topeste vara. Acest ciclu se repeta deja de 3 decenii, an de an suprafata de gheata devenind din ce in ce mai mica. Desi gheata se reface in fiecare noua si lunga iarna arctica, pierderile din timpul verii trecute au fost atat de extinse incat o mare parte din Oceanul Arctic a disparut in detrimentul celui lichid. „Problema este aceea ca, pentru prima data de cand stiu, Polul Nord este acoperit de gheata dintr-un singur an, formata asta toamna si in cursul iernii. As spune ca sunt sanse egale ca Polul Nord sa se topeasca” spune Mark Serreze, de la (NSIDC).

Mai exista si factori salvatori totusi. Anul trecut topirea ghetii a fost favorizata de vanturile calde. “Daca avem un tipar atmosferic precum cel de anul trecut, vom pierde o gramada de gheata vara aceasta, dar daca avem unul mai racoros, mai ciclonic, atunci ar putea fi pastrata o parte din gheata”, mai afirma Serreze.

Foarte multe lucruri depind acum de lunile cele mai calduroase ale verii, iulie si august. Totusi, se trage un semnal de alarma in ceea ce priveste topirile masive de zapada, ca de exemplu zapezile de pe Kilimanjaro, care s-au topit mai mult de 80%, din 1912; in zece ani, acestea nu vor mai exista; pistele de schi din Austria, ghetarii din Garhwal Himalaya, care se retrag foarte repede (se estimeaza ca majoritatea ghetarilor din estul si centrul masivului Himalaya pot disparea pana in 2035), ghetarul Unteraar din Alpii Elvetieni s-a micsorat cu peste 2000 de metri, in ultimii 150 de ani.
Parcul National al Ghetarilor (Montana, SUA) avea 150 de ghetari, in 1910, iar acum are sub 30, dar si acestia si-au micsorat suprafata cu doua treimi.

Sursa: 9 a.m.

Reclame

Un comentariu (+add yours?)

  1. Anca
    iul. 01, 2008 @ 18:00:41

    Hai sa fim seriosi. E de vina vantul cald, ne salvam cu vant mai rece? Astea sunt niste prostii. Da, poate ca natura face ultimele eforturi sa se autoconserve. Dar care sunt de fapt responsabilii pentrut oate acestea? Cu toti stim ca noi suntem de vina. De tipat suntem toti bumi. Vai ce nenorocire, vai cum se distrge planeta asta. Si ce facem in aceasta privinta? Nimic. Da, sunt cateva organizatii care chiar depun un efort probabil pentru ca sunt mult mai constiente de ce ne asteapta, dar efortul asta e prea mic in comparatie cu nepasarea restului lumii.
    Degeaba descopera cercetatorii n motive si se roaga sa bata vantul mai rece, Totul depinde de noi. Desi cateodata am impresia ca deja este prea tarziu si ca nici macar de noi nu mai depinde.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: