Frumuseţea-i relativă


… ca şi toate lucrurile care ne înconjoară. Unul mai deştept decât mine spunea: „Un singur lucru este absolut. Că totul este relativ. (…) Nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă. Totul se transformă.” Şi ştiu asta din clasa a 6-a, de la un concurs de chimie la care am participat.

Conform DEX ’98, FRUMUSÉŢE, (2) frumuseţi, s.f. 1. Însuşirea a ceea ce este frumos.  Loc. adj. De toată frumuseţea = deosebit de frumos; minunat. 2. (Concr.) Obiect, faptă, lucru frumos. (Urmat de determinări introduse prin prep. „de“ capătă valoarea superlativului „foarte frumos“) O frumuseţe de casă. Femeie foarte frumoasă. [Var.: (pop.) frumséţe s.f.] – Frumos + suf. -eţe.

Conform Dincţionarului de sinonime, FRUMUSÉŢE s. 1. mândreţe, splendoare, strălucire, (înv. şi reg.) mândrie. (~ peisajului, a unei clădiri.) 2. minunăţie, minune, splendoare, (pop. şi fam.) mândreţe, (Transilv.) mândrenie, (prin Ban.) mândrulenie. (O ~ de fată.)

Conform Wikipedia, frumuseţea este un termen abstract, ale cărui aspecte sunt legate de gusturile omului. Cu definirea mai completă a acestui termen se ocupă „estetica” o disciplină din cadrul filozofiei. Ca şi orice apreciere emoţională, stabilirea frumosului este de natură subiectivă.

Nicăieri nu scrie nimic de frumuseţea interioară, nicăieri nu scrie că dacă eşti frumos eşti prost, nicăieri nu scrie că dacă eşti frumos eşti mai bogat şamd. Toate astea sunt cauzate de frustrările acelora dintre noi care nu au fost prea înzestraţi de la natură, care nu au primit prea multe complimente de tipul „ce frumos/oasă eşti!”.

Dar nu-i nimic. În gaura neagră din capul meu se mai mişcă încet- încet un neuron, o spasmă azi, una mâine… Şi zic: frumuseţea e un lucru cu care te naşti, ţine de codul tău genetic şi de darurile Celui de Sus. Dacă nu e aşa, atunci te poţi „antrena”. Există numeroase locuri şi lucruri pe care le poţi face ca să arăti bine, mai bine şi cel mai bine. Dar asta nu se prea aplică şi în cazul a ceea ce noi numim „frumuseţe interioară”, adică a caracterului omului şi a atitudinilor lui. Astea eventual se educă, se şlefuiesc, dar în niciun caz nu se învaţă. Iar ce rămâne pentru deşteptăciune, pentru ceea ce întregeşte peisajul „frumos+ deştept= Love” nu mai rămâne decât să spun „Pune mâna pe carte şi citeşte!” Aşa-mi spunea mie tata, că trebuia să aibă fată frumoasă şi deşteaptă. Ce-a ieşit, numai el ştie… :))

Oricum, ca să nu las anumiţi masculi înceţoşaţi, pentru mine şi pentru multe fete pe care le cunosc contează: să fii îngrijit şi să miroşi fumos; să ştim că te speli cel puţin o dată pe zi (pe întreg corpul), să fii înalt (sau mă rog, să fii mai înalt decât noi), să îţi aranjezi părul, nu să-l laşi în voia sorţii pentru că „eşti mai natural aşa” sau pentru că „aşa nu mi-l îmbâcsesc cu gel”, să nu cumva să ai unghile netăiate sau cu mizerie pe sub pe modelul „încă nu e destulă ca să mi le curăţ că iarăşi intră”, să ai dinţi frumoşi (nu neapărat de un alb sclipitor, că nu suntem nebune, dar să arate bine şi să fie curaţi), să ai ochi pătrunzători că altfel n-ai câştigat nimic, să ai mâinile unui bărbat puternic, dar să fie în acelaşi timp gingaşe, să arăţi interes faţă de corpul tău , dar să nu fii musculos până la extrem că nu ne place şi nici halterofil că eşti scârbos, apoi să ai facultate (făcută sau în curs de desfăşurare), să nu depinzi în permanenţă de mama şi de tata, dar să te porţi foarte frumos cu ai tăi (pentru că asta ne demonstrează cât de bine eşti sau nu crescut), să iubeşti şi tu animalele (asta îţi dezvăluie potenţialul de viitor tătic 😉 ), să ai prieteni asemenea-ţi, să ieşi cu prietenii la bere, suc şi alte alea şi să nu vorbiţi numai de femei, maşini, calculatoare, fotbal (să aveţi pe listă şi subiecte precum cariera şi afacerile) (chiar dacă şi noi am putea interveni la fel de bine în subiectele discutate anterior- anterior :P, preferăm să ne băgaţi şi pe noi în seamă, ca să ne demonstraţi că nu suntem numai nişte păpuşi bune de pus în vitrină- în cazul în care nu asta e ceea ce vreţi…), să asculţi muzică bună, în niciun caz manele, să vă mai gândiţi şi la noi de vreo 3 ori pe zi, şi să ne spuneţi lucrul ăsta, iar lista ar continua pâna la infinit probabil, pentru că bărbatul perfect încă nu s-a inventat. Dar când s-o inventa, voi fi prima acolo să-l testez!

Şi acum, nu-i aşa că diamantele sunt fumoase?

Reclame

7 comentarii (+add yours?)

 1. krossfire
  mart. 30, 2008 @ 20:47:24

  Exactly my point 🙂

 2. radudumbrava
  mart. 31, 2008 @ 13:01:50

  exista oameni care fizic arata fenomenal (nu in sens kantian) exista barbati, femei care fac cam din toate cele descrise de tine mai sus si totusi ei nu inspira frumusete (cu F), inspira un soi de ordine, de echilibru, dar nu frumusete – cred ca frumusetea reala (tot cu F) este cea care se degaja din interior si care desigur se dezvolta si in exterior de la varste fragede, cu alte cuvinte, daca pe dinauntru esti gol, poti sa ai cele mai suave buze, cei patrunzatori ochi de la natura, acestea nu spun nimic, nicio poveste…

 3. Sky
  mart. 31, 2008 @ 14:05:45

  Tragedie … diamante sunt pentru totdeauna … sufletul unui om doar pentru 45-50 de ani, daca ai noroc …
  mdea … Sherly Bassey … avea si ea o obsesie cu diamantele … i-a cam trecut odata cu varsta.

 4. andra
  apr. 01, 2008 @ 08:57:33

 5. Alexandra Solomon
  apr. 02, 2008 @ 09:38:09

  @Kross: de asta iti spuneam ca esti o sursa de inspiratie 😉
  @Radu: de la inceput am exclus ca femeia/ barbatul sa fie goala/gol pe dinauntru (nu am cunoscut inca oameni asa…).
  @Sky: de ce tragedie? Sufletul omului este pentru totdeauna… nu asa ne invata religia? De asta diamonds are girls 😉
  @Andra: what’s that for?

 6. Sky
  apr. 03, 2008 @ 12:08:09

  exact asta spuneam … sufletul unui om este pentru totdeauna si 40-45 de ani daca ai noroc si probabil ca ai dreptate … Diamonds are girls.

 7. raduborcea
  apr. 06, 2008 @ 19:56:48

  frumusetea e relativa pana la d-zeu si inapoi….ceea ce mie mi se pare frumos, un Citroen C4 de exeplu, unei prietene ii aduce aminte de un gandac….si atunci ma intreb, frumosul tine de standarde?! cred ca nu ar trebui sa percepem frumosul ca pe o categorie….frumosul nu e frumos si atat….!?adica trebuie sa explicam ce inseamna frumosul sau trebuie sa stim direct?! hmmm…cred ca vb in dodii si nimeni nu ma intelege…asa ca ma opresc
  :))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: